Для чого коту вуса?

  Напевно кожен з нас хоча б раз в житті цікавився цим питанням. Але чи всі знайшли відповідь?  Якщо ні, то цей пост саме для тебе!
 Вуса - чутливий орган дотику кішок. У вусах розташовані спеціальні рецептори - вібриси, за допомогою яких інформація про навколишній світ надходить до головного мозку. У котів вуса розташовуються не лише на голові, але й на хвості та лапах, щоправда вони є меншими та коротшими. Вуса кішки здатні вловлювати повітряні потоки, які відбиваються від предметів, що стоять поблизу. Це допомагає тварині визначати розташування предметів та уникати перешкод навіть при повній темряві. Вуса відіграють важливу роль і при полюванні. Через вібриси коти влучно визначають швидкість вітру, готуючи вдалий стрибок на свою жертву. А коли здобич вже впольована і знаходиться в зубах, то за допомогою вусів кіт контролює її поведінку. Також вуса виконують захисну функцію: вони оберігають тварину від механічних пошкоджень. 
  Але що буде, якщо кішка втратить вуса? 
 Вуса - це навігаційна система кішки. Тому тварина, у якої пошкоджені вібриси втратить здатність до точної орієнтації у просторі і не зможе швидко реагувати на мінливе середовище. Вона буде наштовхуватись на перешкоди, що може її травмувати. А також можливі опіки, оскільки кішка не відчуватиме температури їжі. Тобто, втративши вуса, кішка втрачає більшу частину інформації, стає вразливою. 
  З яких причин кішка втрачає вуса? 
 Цілком природньо, що вуса зношуються і випадають, звільняючи місце для нових. Але є й інші причини. Наприклад: нестача вітамінів, алергія, захворювання шкіри, контакт з вогнем, бійка з іншими тваринами або ж навмисне пошкодження людиною. 

Комментарии